Advies

In de branche van de aannemerij zijn veel familiebedrijven. Mooie, oude bedrijven waarin kwaliteit bovenaan staat en hard werken het credo is. Echter: vaak ontbreekt de bedrijfsfocus. Er wordt teveel van dag tot dag geleefd met alle nadelige gevolgen van dien. Buro Baars kan helpen.

Familiebedrijven bestaan vaak al jarenlang. De overeenkomst tussen deze bedrijven is dat de leiding ervan vaak bij meerdere personen ligt. Deze personen zijn ook nog eens door een familieband met elkaar verbonden. De toewijding is groot: zowel de familieleden als de werknemers werken er al lang en hebben veel aan het bedrijf te danken. Er heerst een sterke cultuur: een manier van werken.

Toekomstvisie

Echter: familiebedrijven staan ook onder druk. In de moderne maatschappij is de familieband als bindende factor niet altijd genoeg om een bedrijf overeind te houden. Professie gaat immers vóór cultuur.

Veel familiebedrijven worstelen daarom met een visie op de toekomst. Hoe kan men ervoor zorgen dat het bedrijf over vijftig jaar nog steeds bestaat?

Enkele veel voorkomende uitdagingen van familiebedrijven zijn:

  • gedeeld leiderschap
  • slecht “nee” kunnen zeggen tegen opdrachten
  • te weinig interne feedback
  • geen langetermijnvisie
  • identiteit weegt soms zwaarder dan continuïteit.

Passie voor familiebedrijven

André Baars van Buro Baars heeft een passie voor familiebedrijven. Zelf maakte hij meer dan 20 jaar deel uit van het bedrijf dat opgericht werd door zijn grootouders en bekleedde daarin diverse functies.

Hij was meer dan 10 jaar algemeen directeur, maar begon onderaan en leerde zo alle kneepjes van het vak kennen. Als districtsvoorzitter van branchevereniging Cumela krijgt André geregeld een kijkje in de keuken bij andere (familie)bedrijven in de aannemerij.

Vanuit een jarenlange ervaring met het runnen van een familiebedrijf adviseert André andere familiebedrijven die hun bedrijf willen optimaliseren en een toekomstbestendige visie willen ontwikkelen. Dat doet hij door langszij te komen en proactief mee te denken met managementbeslissingen.

Zit het bedrijf logisch in elkaar op grote lijnen? Wordt er efficiënt gebruik gemaakt van mensen en materieel? Hoe kan de continuïteit geborgd worden?

Positief en betrokken

André adviseert vanuit een positief betrokken houding en de overtuiging dat familiebedrijven ook in de komende decennia relevant zullen zijn. Zijn stijl kenmerkt zich door warm enthousiasme, spontaniteit, eerlijkheid en transparantie.

Een frisse kijk nodig op uw (familie)bedrijf?

Buro Baars helpt graag met een brede blik en een betrokken houding.

Advies aanvragen