Over Buro Baars

Kleinschalige baggerwerken zijn vaak complex. Zowel de locatie als de omgeving kunnen de mogelijkheden beperken. André Baars heeft ruim twintig jaar ervaring in het uitdenken en berekenen van deze complexe baggerwerkzaamheden. 

Sinds hij op zijn vijfde door zijn vader meegenomen werd naar het familie-aannemingsbedrijf, heeft André Baars zijn vlieguren gemaakt op de traktor, baggerboot en hijskraan. In het familiebedrijf werkte hij zich op als projectleider, calculator, uitvoerder en algemeen directeur. Zo leerde hij alle facetten van het baggerwerk van binnen en buiten kennen, zowel in Nederland als in België en Duitsland.

Zijn ervaring is echter niet alleen beperkt tot het familiebedrijf Baars Nieuwland, waarin zijn vader en grootvader al actief waren. André heeft ook een decennium ervaring als directeur bij baggerbedrijf Klaar (nu Royal Smals) en als uitvoerder bij Heijmans. Bovendien heeft André als districtsvoorzitter van brancheorganisatie CUMELA talloze bedrijven en organisaties van advies gediend.

Calculatie is vooruitdenken

André helpt met Buro Baars bedrijven die een kleinschalig baggerproject moeten uitvoeren. Gemeentes, waterschappen en semi-overheden kloppen bij hem aan voor calculatie en advies. Ook grote baggerbedrijven en aannemers hebben de specifieke kennis over dit soort complexe projecten vaak niet in huis.

Top-5 fouten bij baggercalculatie

  1. Geen realistisch tijdspad
  2. Verkeerde baggermethode
  3. Aangereikte informatie onvoldoende
  4. Goedkoop blijkt ‘duurkoop’
  5. Slechts één optie doorgerekend

De calculatie van Buro Baars gaat verder dan cijfertjes alleen. “Doorleefd advies” noemt André het zelf. “Je moet het project in gedachten helemaal uitgevoerd hebben.”

Dankzij zijn enorme ervaring weet André precies met welke uitdagingen kleinschalige baggerprojecten te maken krijgen. Maar ook ziet hij de opties en kansen waar in eerste instantie niet aan gedacht is. Soms kan de goedkoopste optie immers niet de meest efficiënte optie zijn.

Je moet het project in gedachten helemaal uitgevoerd hebben.

Of het nu gaat om de bereikbaarheid van de watergang, het beperken van (geluids)overlast voor de omgeving, de communicatie met omwonenden, het aanvragen van vergunningen of het rekening houden met de belangen van verschillende stakeholders: Buro Baars denkt vooruit en laat zich niet verassen door onvoorziene omstandigheden.

André bezoekt de locatie en voert controlepeilingen uit. Hij heeft zowel ervaring met mechanisch baggerwerk als hydraulisch baggerwerk en kan bedrijven adviseren over machines, middelen, inhuur en de inzet van personeel. Desgewenst kan hij een stuk projectleiding voor zijn rekening nemen. De focus is daarbij altijd: het ‘ontzorgen’ van de klant.   Meer over Calculatie

Bedrijfsadvies

Omdat André jarenlange ervaring heeft als directeur bij verschillende bedrijven, kan hij organisaties ook adviseren over meer dan baggerwerken alleen.

Familiebedrijven hebben een speciaal plekje in zijn hart. “Vaak wordt daar ontzettend hard gewerkt”, vertelt André, “maar als je vraagt naar de visie voor de komende 5 of 10 jaar, ontbreekt die volledig.”

In familiebedrijven wordt vaak ontzettend hard gewekt, maar de focus ontbreekt

André helpt familiebedrijven daarom met het ontwikkelen van visie, structuur en focus. “Professie gaat voor cultuur. Continuïteit weegt zwaarder dan identiteit.

Juist om voortbestaan van een familiebedrijf veilig te stellen is het belangrijk dat deze bedrijven belangrijke bedrijfsbeslissingen niet voor zich uit schuiven of laten ondersneeuwen door de drukte van alledag.”  Meer over bedrijfsadvies